Odchudzanie

Racjonalne odchudzanie jest procesem, który trwa od kilkunastu tygodni do kilku lat, a u niektórych nawet całe życie. Nie proponuję głodówek, magicznych diet, detoksów i cudownych efektów w kilka dni. Nie wierzę, że nadprogramowe kilogramy, które odkładały się często latami można skutecznie spalić w trzy tygodnie. Proces odchudzania będziemy przechodzić razem- ja dam Ci swoją wiedzę, zaangażowanie i motywację, a Ty wykonasz pracę, abyśmy wspólnie cieszyli się z efektów.

Otyłość i nadwaga najczęściej idą w parze z szeregiem problemów zdrowotnych- nadciśnieniem, cukrzycą, zaburzeniami gospodarki lipidowej, przewlekłymi stanami zapalnymi. Zmiana diety i redukcja masy ciała często pomaga obniżyć ilość przyjmowanych leków, polepszyć zdrowie, a niekiedy wyeliminować całkowicie chorobę.

Pamiętaj, że dieta odchudzająca nie jest skierowana tylko na ograniczanie kalorii i chudnięcie, to również proces, który nauczy Cię jak gotować zdrowiej dla całej rodziny. W miarę możliwości jadłospisy przygotowywane są tak, żeby wszyscy członkowie rodziny mogli jeść to samo – smacznie i zdrowo.

Jak pracuję i jak wygląda proces odchudzania?

Pierwszy etap współpracy to zbieranie informacji – przeprowadzam szczegółowy wywiad lekarski i żywieniowy, dopytuję o historię zmian w masie ciała, wykonuję analizę składu masy ciała na analizatorze medycznym oraz sprawdzam lub zlecam badania diagnostyczne.

Na podstawie zebranych informacji układam indywidualnie dobrany jadłospis i pomagam
z ustaleniem schematu aktywności fizycznej.

Ustalamy harmonogram spotkań kontrolnych, aby monitorować zmianę parametrów składowych ciała (woda, tłuszcz, mięśnie) oraz wprowadzamy w miarę upływu czasu zmiany w diecie, aby dawać organizmowi nowe bodźce do dalszego spalania tłuszczu.

Dietoterapia

Dietoterapia skierowana jest dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi i poszukujących naturalnych metod przywracania zdrowia. W procesie dietoterapii stosujemy określoną dietę wspomagającą proces zdrowienia i eliminacji dolegliwości.
W oparciu o szczegółowy wywiad lekarski i żywieniowy oraz wyniki badań ustalam jadłospis dopasowany do choroby i stanu zdrowia pacjenta. Wraz z jadłospisem pacjent otrzymuje wskazówki, porady i wytyczne jak samemu przygotowywać posiłki.

Pomagam pacjentom w następujących chorobach:

– Otyłość (tak, jest to CHOROBA)
– Miażdżyca
– Nadciśnienie tętnicze
– Cukrzyca typu 2
– Osteoporoza
– Choroby układu pokarmowego i inne

Żywienie w sporcie

Nie od dziś wiadomo, że aby móc odpowiednio ćwiczyć, potrzebna jest energia, a ta z kolei bierze się z właściwego sposobu odżywiania.
To dieta leży u podstawy prawidłowego treningu i to ona w dużej mierze przyczynia się do osiągnięcia sukcesu sportowego.
Od intensywności i rodzaju treningu zależy zarówno ilość, jak i jakość dostarczanego do organizmu paliwa. Należy jednak pamiętać, że nieumiejętne dysponowanie składnikami odżywczymi może spustoszyć nasze ciało i spowodować, że zabraknie nam sił podczas intensywnej jednostki treningowej. Naukowcy zajmujący się dziedziną sportu zgodnie twierdzą, że dieta ma potężny wpływ na wydolność sportowca. Niezależnie od tego, czy trenujemy w celu polepszenia swej kondycji fizycznej, czy przygotowujemy się do poważnych zawodów – odpowiednia strategia żywieniowa zawsze będzie stanowiła ogromne wsparcie dla każdego programu treningowego. Sposób odżywiania jest bardzo istotny, ponieważ sprzyja regeneracji, zmniejsza ryzyko chorób i urazów wynikających z przetrenowania, a także, co najważniejsze, pomaga osiągnąć jak najlepsze wyniki. Dieta w sporcie oczywiście jest kwestią indywidualną, bowiem każdy sportowiec ma inne potrzeby i nie istnieje jedna strategia żywieniowa, która będzie odpowiednia dla wszystkich. W zależności od rodzaju uprawianego sportu, zmienia się podaż kalorii, białka, węglowodanów, czy witamin. Dieta jest kluczowym elementem do osiągnięcia oczekiwanych rezultatów. Współpraca w zakresie dietetyki sportowej ustalana i wyceniana jest indywidualnie.

Analiza

Składu

Ciała

Analiza składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej (BIA) pozwala na określenie zawartości w organizmie ilości tkanki tłuszczowej, mięśniowej i wody. Pomiar wykonywany jest na specjalnej wadze (analizatorze) posiadającej elektrody, które przepuszczają przez organizm człowieka bardzo słabe impulsy prądu. Badanie jest całkowicie bezbolesne. Badanie składu ciała pozwala określić zmiany zachodzące w ciele podczas stosowania diety- np. ilość gubionej tkanki tłuszczowej czy wzrost tkanki mięśniowej.

Sprawdź jak przygotować się do badania na analizatorze FAQ

badanie

nietolerancji

pokarmowych

Nietolerancje pokarmowe to niewłaściwa reakcja organizmu na składniki pożywienia. Objawy są zazwyczaj oddalone w czasie, tzn. zjesz coś nietolerowanego a dolegliwości nasilają się przykładowo po 2 dniach – stąd nie wiążesz, np. bólu głowy z pokarmem z przed dwóch dni. Problem z nietolerancją ma nawet 45 % populacji. Większość pacjentów po zdiagnozowaniu nietolerowanych pokarmów i wykluczeniu ich z diety przestaje odczuwać dolegliwości (często odczuwanych przez wiele lat wstecz). Część pacjentów posiadających zdiagnozowaną nietolerancję pokarmową, po odstawieniu szkodliwych produktów powraca do zdrowia.
Do objaw nietolerancji pokarmowych zaliczamy:

– Zatrzymywanie wody w organizmie
– Nadwaga lub niedowaga
– Celiakia
– Wzdęcia
– Zapalenie jelit
– Bezsenność
– Zespół hiperaktywności
– Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
– Świąd skóry
– Zespół złego wchłaniania
– Migrena – Zaburzenia snu
– Artretyzm
– Astma
– Zespół deficytu uwagi (AHND)
– Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
– Zatwardzenia
– Depresja
– Biegunki
– Fibromialgia
– Nieżyt żołądka
– Bóle głowy

Konsultacja online

Oferuję usługi w wersji online, dzięki czemu możesz skorzystać z porad dietetyka bez wychodzenia z domu. Układam plan dietetyczny na podstawie szczegółowej ankiety wypełnianej online oraz rozmowy poprzez komunikator skype. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dziale FAQ

Start typing and press Enter to search